lundi 25 mars 2024

SCIENCES ENERGIES E?NVIRONNEMENT

 liv



ier hartmanshenn


Lun. 25 Mart 04:35


Sevgili olivier hartmanshenn,


İşte 12. hafta için özelleştirilmiş Science X Bülteniniz:



Amazon'da antik dev yunus keşfedildi

Zürih Üniversitesi'nden paleontologlar, Peru'nun Amazon bölgesinde yeni bir tatlı su yunus türünün keşfedildiğini duyurdu. Şaşırtıcı bir şekilde, yaşayan en yakın akrabaları Güney Asya'nın nehir yunuslarında bulunabilir.



Evrenin aktif süper kütleli kara deliklerinin şimdiye kadarki en büyük haritası yayınlandı

Gökbilimciler, galaksilerin merkezlerinde yaşayan aktif süper kütleli kara deliklerin yeni bir haritasıyla evrenin şimdiye kadarki en büyük hacminin haritasını çıkardılar. Kuasar olarak adlandırılan gaz yutan kara delikler, ironik bir şekilde, evrenin en parlak nesnelerinden bazılarıdır.



Akdeniz'de kazılan Neolitik tekneler ileri denizcilik teknolojisini ortaya çıkarıyor

Barselona'daki İspanyol Ulusal Araştırma Konseyi'nden Juan F. Gibaja ve meslektaşları tarafından açık erişimli PLOS ONE dergisinde 20 Mart 2024'te yayınlanan bir araştırmaya göre, 7.000 yıldan fazla bir süre önce insanlar, teknolojik açıdan gelişmiş tekneler kullanarak Akdeniz'de geziniyordu.



Yeni araştırma organik tarımın istenmeyen zararlarını gösteriyor

Organik tarım genellikle gıda üretimi için daha sürdürülebilir bir çözüm olarak öne sürülüyor ve çevre dostu ekimi teşvik etmek için haşere kontrolünün doğal biçimlerinden yararlanılıyor.



Kendiliğinden ısınan beton, kar küreği ve tuzu devre dışı bırakmaya bir adım daha yaklaştı

Drexel Üniversitesi kampüsünde, Kuzeydoğu'daki kaldırımlar ve otoyollar için donsuz bir geleceğin habercisi olabilecek bir beton parçası var.



Deney düzeneği, dünya dışı aylardan yayılan tek buz tanesinde yaşam belirtilerinin tespit edilebildiğini gösteriyor

Satürn ve Jüpiter'in yörüngesindeki bazı uyduların buzla kaplı okyanusları, dünya dışı yaşam arayışında önde gelen adaylardır. Seattle'daki Washington Üniversitesi ve Berlin Freie Üniversitesi tarafından yürütülen laboratuvar temelli yeni bir çalışma, bu gezegensel cisimlerden fırlatılan bireysel buz taneciklerinin, sonbaharda oraya gönderilen aletlerin, eğer yaşam varsa, yaşam belirtilerini tespit etmek için yeterli malzeme içerebileceğini gösteriyor. .



Astrofizikçi, bu yıl gökyüzünü aydınlatacak, hayatta bir kez görülen nova patlamasının ardındaki bilimi açıklıyor

Bu yıl gözlerinizi gökyüzünde tutmanızın tek nedeni tam güneş tutulması değil. 80 yıldır ilk kez, 3000 ışıkyılı uzaklıktaki bir yıldız sistemi, hayatta bir kez yaşanabilecek bir nova patlaması sayesinde çıplak gözle görülebilecek.



Araştırmacı, iki dilli çocukların dil bilgilerini 'kapatamayacağını' söylüyor

Dünya çapında, birden fazla dil öğrenerek büyüyen çocukların sayısı, yalnızca bir dil öğrenen çocuklardan daha fazladır. Ancak yine de tek dillilik genellikle örneğin okulda bir başlangıç ​​noktası olarak alınır. Dilbilimci Elly Koutamanis'in araştırması, iki dil bilen bir çocuğun iki dilinin de beyninde her zaman aktif olduğunu gösteriyor. "Bir çocuk okulda bu iki dilli bilgiden yararlanabilir." Koutamanis doktora derecesini alacak. 22 Mart'ta iki dilli çocuklarda dil etkileşimi üzerine.



Bilim insanları, dünyanın jeolojik tarihinde 'insanlık dönemi'nin olmadığını söylüyor

Jeologlardan oluşan üst düzey bir kurul, çağımızın tam olarak ne zaman başlamış olabileceği konusunda anlaşamamalarının ardından, Dünya'nın jeolojik zaman çizelgesinde 'insan çağı'na ayrı bir yer vermemeye karar verdi.



Çalışma Grönland buzulundan muazzam buz kaybı olduğunu bildirdi

Grönland'ın kuzeydoğusundaki yer tabanlı ölçüm cihazları ve uçak radarı, 79° Kuzey Buzulu'nun ne kadar buz kaybettiğini gösteriyor. Alfred Wegener Enstitüsü'nün yaptığı ölçümlere göre buzulun kalınlığı 1998'den bu yana 160 metreden fazla azaldı. Buzul dilinin altından akan ılık okyanus suyu, alttaki buzları eritiyor.



Voyager 1'in misyonu sona yaklaşırken, bir gezegen bilimci onun mirasını düşünüyor

Yaklaşık 50 yıldır NASA'nın Voyager 1 misyonu, derin uzayın bunu başarabilen küçük motoru unvanı için yarıştı. 1977'de ikizi Voyager 2 ile birlikte fırlatılan uzay aracı şu anda Dünya'dan 25 milyar milden fazla uzakta süzülüyor.



Shakespeare'in kız kardeşi: Dijital arşivler, dünyaca ünlü Oyun Yazarının bilinmeyen kardeşine dair gizli bilgileri açığa çıkarıyor

Bristol Üniversitesi'nden bir akademisyen, inanılmaz derecede nadir ve belirsiz bir 17. yüzyıl İtalyan dini metninin dijital kopyalarını analiz ederek, daha önce William Shakespeare'in babası tarafından yazıldığı düşünülen, uzun süredir kayıp olan bir belgenin aslında nispeten bilinmeyen kız kardeşine ait olduğunu ortaya çıkardı. Joan.



CERN, hızlandırıcılarda parçacık kaybına neden olabilecek birleşik rezonans yapısını ilk kez ölçüyor

İster müzik dinlerken ister oyun alanında salıncak sallarken hepimiz rezonanslara ve bunların bir etkiyi (örneğin bir ses veya hareket) nasıl güçlendirdiğine aşinayız. Bununla birlikte, yüksek yoğunluklu dairesel parçacık hızlandırıcılarda rezonanslar, parçacıkların rotalarından fırlamasına ve ışın kaybına neden olarak rahatsızlık verici olabilir. Rezonansların ve doğrusal olmayan olayların parçacık ışınlarını nasıl etkilediğini tahmin etmek, bazı çok karmaşık dinamiklerin çözülmesini 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire